Следвайте Гласове в ТелеграмНапълно възможно е България да бъде приета в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНапълно възможно е България да бъде приета в
Коментари Харесай

Радев: Напълно възможно е България да бъде приета в Шенген още тази година

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Напълно допустимо е България да бъде призната в Шенген още тази година, стига да се положат старания в още няколко посоки и да бъде продължено започнатото от служебните държавни управления. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали е реалистично тази цел на страната ни да бъде реализирана до края на годината. Държавният глава разяснява тематиката на „ Дондуков “ 2 по време на конференцията с президента на Република Албания Байрам Бегай, който е на публично посещаване у нас. 

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген без никакви ограничавания още през 2011 година, акцентира президентът. По думите му някои страни вземат решение свои вътрешни политически проблеми и това е реалност, който мъчно може да се промени, само че би трябвало да създадем всичко допустимо тези бариери да отпаднат. Той подсети за интензивната работа на служебните държавни управления с министър-председател Гълъб Донев на всички дипломатически и експертни равнища в границите на 10 месеца, както и за положените старания за създаване на нужната законодателна база, нужните подзаконови актове, както и за извършените голям брой срещи на дипломатическо равнище.

Румен Радев акцентира, че в множеството си диалози с премиера на Нидерландия Марк Рюте е получил уверения, че при отпадането на Механизма за съдействие и оценка страната ще поддържа изцяло участието на България в Шенген без никакви ограничавания. „ Убеден съм, че министър председателят Марк Рюте ще съблюдава тази сделка “, сподели още президентът и съобщи очакване в най-скоро време Нидерландия да разгласи цялостна поддръжка за България и Румъния за участие в Шенген без ограничавания. Българският президент напомни и че при оповестяването на отпадането на механизма през септември т. година, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се базира на отчет, подготвен още средата на юни, отчел работата на България една година обратно, т.е. тази, осъществена от служебното държавно управление. 

По думите на президента поддръжката от Австрия е въпрос на увещание освен на държавното управление, само че и на австрийската общност, че това е извънредно нужна стъпка. Той подсети и за самодейността на България за създаване на оперативна целева група за противопоставяне на незаконния трафик на хора и за шерване на разследваща информация, на чиято база да стартират взаимни координирани акции за разтрошаване на незаконните финансови и оперативни центрове на цялата територия на Европейски Съюз. По думите му това е извънредно значимо за Австрия. Идеята беше показана от българския президент до момента в който представляваше страната ни в границите на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с голямо утвърждение. По думите на президента единствено по този начин можем да се оправим дейно с незаконния миграционен трафик. 

Румен Радев прикани българското държавно управление да довърши до дъно стартирания от служебните държавни управления метод, с цел да може останалите страни да изпратят свои представители у нас, тъй че да стартира взаимна координирана работа. „ Надявам се да има енергични стъпки в тази посока, тъй като беше стихотворец ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври т.г. ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море и най-важното по суша. Очаквам държавното управление да извърви последните нужни стъпки, тъй че да се поздравим с триумф “, сподели още президентът. 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР